برای رهایی از استرس چه باید کرد؟
استرس، اگرچه اغلب افراد با این واژه آشنایی دارند و مفهوم آن را درک می کنند اما لازم می دانیم تا اطلاعات بیشتری در مورد این واکنش ارائه دهیم. به طور کلی استرس ممکن است ناشی از بروز وقایع مختلفی در زندگی، کار یا صرفاً احساس باشد. اکثریت قریب به اتفاق مردم حداقل یک بار در زندگی خود دچار استرس می شوند و بسیاری از آنها در اکثر مواقع با آن زندگی می کنند. متاسفانه، استرس بیش از حد می تواند برای سلامتی افراد مضر باشد و باعث به وجود آمدن مشکلات بسیار و طولانی مدتی مانند فشار خون بالا و بیماری های قلبی شود. این نوشتار شامل بخشی از مواردی درباره استرس می باشد و برخی از علل شایع آن و علائمی را که ممکن است در نتیجه استرس به وجود آید، شرح داده می شود.
تعریف استرس
استرس را می توان به عنوان یک حالت پریشانی نیز توصیف کرد که در نتیجه تقاضاهایی که به جسم یا روح وارد می شود، ایجاد می شود. استرس غالباً بر رفتار خود فرد و اطرافیان او تأثیر می گذارد. افراد مختلف شرایط و موقعیت های مختلفی را استرس زا می دانند. به عنوان مثال، بعضی از افراد حضور در مکان های پر ازدحام را استرس زا می دانند. برخی دیگر کار زیاد را استرس زا می دانند، در حالی که بسیاری دیگر می گویند که انجام ندادن کارها ممکن است استرس آور باشد.
استرس به طور کلی به دو چیز اشاره دارد: درک روانشناختی فشار، از یک سو و پاسخ بدن به آن، از طرف دیگر، که شامل چندین سیستم از متابولیسم گرفته تا عضلات گرفته تا حافظه است.
اگرچه مقداری استرس برای همه موجودات زنده ضروری است. بنابراین استرس لزوما بد نیست. زیرا استرس واکنشی است که موجودات زنده از طریق تجریه آن می توانند با چالش ها و عدم قطعیت های موجود روبرو می شوند و به آنها پاسخ دهند. درک خطر باعث ایجاد یک سیستم پاسخ خودکار، معروف به پاسخ جنگ یا پرواز می شود که از طریق سیگنال های هورمونی فعال می شود.
تمام دلایل استرس
استرس می تواند در نتیجه عوامل مختلفی ایجاد شود، از جمله حوادث زندگی، کار و رفتار دیگران. این موارد برای افراد مختلف متفاوت خواهد بود. قرار گیری در موقعیت های خاص می تواند باعث به وجود استرس در افراد شود، اگرچه میزان استرس به استراتژی های مقابله ای آن فرد بستگی خواهد داشت.
محیط می تواند ما را تحت فشار قرار دهد، به عنوان مثال، از دست دادن شغل، جدا شدن از شریک زندگی و رفتن به خانه جدید، سر و صدا، ازدحام جمعیت، روشنایی کم، آلودگی یا سایر عوامل خارجی که هیچ کنترلی روی آنها نداریم، می توانند احساس اضطراب و تحریک پذیری ما را به دنبال داشته باشد.
وقایع استرس زای زندگی
بسیاری از شرایط استرس زا در زندگی ناشی از تغییرات غیر برنامه ریزی شده در شرایط خاصی است. در حقیقت شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آنچه در واقع استرس زا است، احساس عدم کنترل زندگی خود فرد است.
به وجود آمدن تغییرات در زندگی می تواند تأثیر مستقیمی بر سلامتی داشته باشد، حال این اتفاقات چه خوب باشد چه بد. افرادی که دچار تغییرات زندگی پر استرس هستند، اغلب دچار بیماری می شوند. بیشتر افراد تصور می کنند که مرگ عزیزانشان خصوصا شریک زندگی، از جمله استرس زا ترین شرایط در زندگی می باشد. به همین دلیل بیوه ها 40٪ بیشتر از افراد دیگر دچار مرگ و میر می شوند و یا بیشتر از افراد دیگر دچار بیماری های جسمی و روحی مانند افسردگی می شوند.
میزان استرس خود را چگونه اندازه گیری کنیم؟
گاهی اوقات مشخص است که استرس از کجا ناشی می شود. طبیعی است در طول یک تغییر مهم زندگی مانند مرگ یکی از عزیزان، ازدواج یا بچه دار شدن استرس را تجربه کنید. مهم این است که بدانید چه عاملی موجب به وجود آوردن استرس در وجود شما شده است.
برای اینکار می توانید یک دفترچه یادداشت تهیه کنید و هنگامی که مساله ای به شما استرس می دهد را یادداشت کنید. سپس بنویسید که چگونه واکنش نشان دادید و برای مقابله با استرس چه کردید. اینکار می تواند به شما کمک کند دریابید که چه چیزی در شما استرس ایجاد می کند و در چه شرایطی چه مقدار استرس دارید. سپس می توانید برای کاهش استرس و یا کنترل بهتر آن گام بردارید.
چگونه می توانید از استرس جلوگیری کنید؟
استرس برای اکثر مردم یک واقعیت زندگی است. شاید نتوانید از شر استرس خلاص شوید اما می توانید به دنبال روش هایی برای کاهش آن باشید. خبر خوب این است که شما می توانید روش های کنترل استرس را بیاموزید. برای کنترل استرس:
- دریابید که چه چیزی باعث ایجاد استرس در زندگی شما می شود.
- به دنبال روش هایی برای کاهش میزان استرس در زندگی خود باشید.
- روش های سالم برای از بین بردن استرس و کاهش اثرات مضر آن را بیاموزید.
رویکردهای جسمی و روانی برای کنترل استرس وجود دارد. یوگا و ورزش می تواند بر کنترل استرس بی تاثیر نیست. استراتژی های روانشناختی شامل کمک گرفتن از دیگران یا در موارد شدیدتر مراجعه به یک روانپزشک خوب می باشد. از آنجا که واکنش استرس در مغز با درک خطر آغاز می شود، محققان اکنون بر این باورند که اساسی ترین و احتمالاً موثرترین راه برای کنترل و مهار استرس، تغییر درک موقعیت های خاص است به طوری که به عنوان یک شرایط استرس زا دیده نشوند.
چگونه می توانیم استرس را از بین ببریم؟
اگر بتوانید راه هایی برای از بین بردن استرس در خود پیدا کنید، قطعا احساس بهتری خواهید داشت. بهترین روش ها برای از بین بردن استرس برای هر فرد متفاوت است. برخی از این ایده ها را امتحان کنید تا ببینید کدام یک برای شما مفید هستند:
- ورزش. ورزش منظم یکی از بهترین روش ها برای کنترل استرس است. پیاده روی یک راه عالی برای شروع است.
- نوشتن. این می تواند به شما کمک کند تا در مورد چیزهایی که شما را آزار می دهد، بنویسید.
- احساسات خود را بیرون بریزید. در صورت نیاز با کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید، بخندید، گریه کنید و ابراز خشم کنید.
- کاری انجام دهید که از آن لذت می برید. داشتن یک سرگرمی می تواند به شما در آرامش کمک کند.
- روش های آرام سازی بدن خود را بیاموزید. این می تواند شامل تمرینات تنفسی، تمرینات شل کنندگی عضلات، ماساژ، رایحه درمانی، یوگا یا تمرینات آرامش بخش باشد.
- بر حال تمرکز کنید. به موسیقی آرامش بخش گوش دهید. سعی کنید به دنبال شوخ طبعی در زندگی باشید. خنده می تواند بهترین دارو برای کاهش استرس باشد.