02122716935 - 02122716955 info@drdaneshmand.com
خانه » اعتیاد و بهبودی » درباره اوردوز بیشتر بدانید!
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

درباره اوردوز بیشتر بدانید!

اوردوز به معنای مصرف بیش از حد دارو یا مصرف بیش از حد یک ماده است، چه با نسخه، چه بدون نسخه، قانونی یا غیرقانونی. مصرف بیش از حد دارو ممکن است تصادفی یا عمدی باشد. اگر بیش از مقدار توصیه شده دارو مصرف کرده اید یا به اندازه ای که اثر مضری بر عملکرد بدن شما داشته باشد، بیش از حد مصرف کرده اید.

مصرف بیش از حد دارو می تواند منجر به عوارض پزشکی جدی از جمله مرگ شود. شدت مصرف بیش از حد دارو به دارو، به مقدار مصرف شده و سابقه فیزیکی و پزشکی فردی که بیش از حد مصرف کرده است بستگی دارد.

در این مقاله، دکتر رضا دانشمند، روانپزشک و روان درمانگر اعتیاد قصد داریم در مورد اوردوز و وضعیت افراد بعد از این تجربه ناخوشایند اطلاعات مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

اوردوز چیست؟

اوردوز Overdose یا بیش مصرفی حالت است که در آن فرد با مصرف مقدار بسیار زیادی از مواد مخدر دچار مسمومیت و حتی مرگ می گردد. البته این اتفاق فقط مختص افراد مصرف کننده مواد مخدر نیست و بسیاری از اشخاصی که از داروهای مختلف به میزان زیاد استفاده می کنند نیز دچار اوردوز می شوند.

در ادامه می خواهیم در مورد شایع ترین اتفاقی که بعد از اوردوز و جان سالم به در بردن از آن برای افراد می افتد، به شما عزیزان توضیحاتی را ارائه کنیم.

بعد از اوردوز

مطالعه ای جدید نشان می دهد که:

بیش از 90 درصد از بیماران مبتلا به درد مزمن، حتی پس از اوردوز (Overdose) نیز داروهای مخدر تجویزی مصرف می کنند.
 

این مطالعه که در مجله Annals of Internal Medicine منتشر شده است، به این نکته می پردازد که این بیماران در معرض خطر اوردوز مجدد هستند.

محققان در این پژوهش از داده های شرکت های بیمه ای گوناگونی استفاده کردند.

مجموعاً دیتابیس آن ها شامل اطلاعات پزشکی 50 میلیون بیمار در طول 12 سال بود.

این پژوهشگران در بررسی های خود 3000 بیمار را شناسایی کردند که با مصرف داروهای مخدر (با نسخه تجویزی)، که برای درمان دردهای مزمن آن ها تجویز شده بود، اوردوز کردند که البته این اتفاق منجر به مرگ آن ها نشده بود و جان سالم به در برده بودند.

بررسی ها نشان دادند که 91 درصد از این بیماران حتی پس از اوردوز نیز به مصرف این داروها ادامه می دهند.

علاوه بر این، داده ها نشان می دهند که 70 درصد این بیماران داروهای مخدر خود را پس از اوردوز از همان متخصصی دریافت کردند که قبل از اوردوز نیز به او مراجعه می کردند.

مطالعات پیگیری که طی مدت زمان دو سال انجام شد، نشان می دهد بیمارانی که پس از اوردوز، به مصرف داروهای مخدر با تجویز متخصص ادامه می دهند، دو بار بیشتر از کسانی که مصرف ان دارو ها را ادامه نمی دهند در معرض اوردوز مجدد هستند.

یافته های حاصل این پژوهش می تواند چالشی را پیش روی متخصصانی قرار دهد که به درمان دردهای مزمن با استفاده از داروهای مخدر می پردازند.

عوامل خطر اوردوز

عوامل متعددی می تواند خطر مصرف بیش از حد دارو را افزایش دهد. که شامل:

نگهداری نامناسب داروها

داروهایی که در محل صحیحی ذخیره نشده اند می تواند دسترسی آسانی برای کودکان کوچک باشد که کنجکاو هستند و تمایل دارند چیزهایی را در دهان خود بگذارند. برای کودکان آسان است که به داروهایی که به درستی مهر و موم نشده و در دسترس آنها هستند را مصرف کنند و تصادفاً بیش از حد مصرف کنند.

ندانستن یا پیروی از دستورالعمل‌های دوز

حتی بزرگسالان نیز می‌توانند در صورت رعایت نکردن دستورالعمل‌ها، بیش از حد دارو مصرف کنند. مصرف تصادفی بیش از حد یا مصرف دوزهای خود زودتر از زمان تجویز شده می تواند به راحتی منجر به مصرف بیش از حد دارویی شود اما در غیر این صورت برای شما بی خطر است.

سابقه سوء استفاده یا اعتیاد

سوء استفاده عمدی از داروهای تجویزی یا استفاده از داروهای غیرقانونی می تواند شما را در معرض خطر مصرف بیش از حد مواد مخدر قرار دهد، به خصوص اگر اغلب اتفاق بیفتد یا اگر معتاد شوید. این خطر در صورت استفاده از چندین دارو، ترکیب داروهای مختلف یا استفاده از آنها با الکل افزایش می یابد.

سابقه اختلالات روانی

اختلالات روانی نیز می تواند از عوامل خطر برای مصرف بیش از حد دارو باشد. افسردگی و افکار خودکشی می تواند محرک مصرف بیش از حد باشد. این امر به ویژه در صورتی صادق است که این علائم درمان نشوند.

مراحل درمان اوردوز

درمان مصرف بیش از حد دارو بسته به شرایط متفاوت است. دانستن میزان مصرف دارو می تواند در طول درمان بسیار مفید باشد. با این حال، این اطلاعات همیشه در دسترس نیست. استراتژی های درمانی عمومی که پزشکان ممکن است استفاده کنند عبارتند از:

  • پاک کردن راه هوایی یا قرار دادن لوله تنفسی در صورت مشکل تنفس
  • دادن زغال فعال که در دستگاه گوارش برای جذب دارو عمل می کند
  • ایجاد استفراغ برای خارج کردن ماده از معده
  • پمپاژ معده برای خارج کردن ماده از معده
  • دادن مایعات داخل وریدی برای کمک به سرعت بخشیدن به دفع این ماده از بدن

پزشک ممکن است بتواند از یک پادزهر برای مصرف بیش از حد داروهای خاص استفاده کند. به عنوان مثال، داروی نالوکسان می تواند به معکوس کردن اثرات مصرف بیش از حد هروئین کمک کند.

جلوگیری از مصرف بیش از حد

مرگ-ناشی-از-اوردوز

مصرف بیش از حد دارو به روش های مختلفی قابل پیشگیری است. بهترین روش ها در وهله اول فرصت های مصرف بیش از حد تصادفی یا محرک های اوردوز عمدی را از بین می برند.

  • اگر در خانه بچه دارید، مطمئن شوید که همه داروها، چه با نسخه و چه بدون نسخه، به خوبی دور از دسترس نگهداری شوند.
  • اگر از داروهای تجویزی استفاده می کنید، مطمئن شوید که آنها را فقط طبق دستور پزشک خود استفاده کنید. هیچ دارویی را بدون اینکه قبلاً از پزشک خود بپرسید ایمن است ترکیب نکنید. همچنین نباید الکل را با داروهای تجویزی بدون مشورت با پزشک خود مخلوط کنید.
  • اگر از مواد مخدر سوء استفاده می کنید، ترک آن در بهترین مرکز درمان اعتیاد بهترین راه برای جلوگیری از مصرف بیش از حد مواد مخدر است. بدانید که برخی از روش های مصرف دارو می تواند خطرناک تر از روش های دیگر باشد. استنشاق یا تزریق مواد مخدر ممکن است باعث شود که آنها سریع تر به مغز شما برسند و همچنین شانس شما را برای استفاده از مقداری که می تواند به شدت به شما آسیب برساند افزایش می دهد. اگر احساس می کنید نمی توانید آن را ترک کنید، با پزشک خود صحبت کنید. برنامه های زیادی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند. برای اطلاعات بیشتر در مورد غلبه بر اعتیاد یا درمان اعتیاد بخوانید.
  • اگر افسردگی یا افکار خودکشی دارید، فوراً با بهترین روانپزشک تماس بگیرید. پزشک شما می تواند به شما در دریافت مراقبت های روانپزشکی مورد نیاز کمک کند.

منبع:

https://www.healthline.com/health/drug-overdose#prevention
دکتر رضا دانشمند

دکتر رضا دانشمند

دکتر رضا دانشمند، روان پزشک، متخصص اعصاب و روان
روان درمانگر اعتیاد، درمانگر بازتوانی شناختی و نوروتراپیست
رییس بیمارستان روانپزشکی رازی
دبیر کمیته اعتیاد انجمن علمی روان‌پزشکان ایران
عضو مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی

برچسب ها:
مقالات مرتبط
اعتیاد زنان و پیامدهای خطرناک آن در خانواده

اعتیاد زنان و پیامدهای خطرناک آن در خانواده

اعتیاد می تواند همه اشخاص در هر سن و از هر جنس را تهدید کند. اعتیاد زنان مشکلی است که شیوع و نگرانی ها در مورد آن در سال های گذشته بیشتر شده است. در حالی که اعتیاد به الکل و سایر مواد مخدر یک بیماری...

نقش روانپزشکان در ترک اعتیاد

نقش روانپزشکان در ترک اعتیاد

یکی از مشکلاتی که گریبانگیر تعداد زیادی از مردم جامعه شده است، بیماری اعتیاد می باشد. اعتیاد انواع مختلفی دارد که مهم ترین مشخصه در تمام آن ها تغییرات به وجود آمده در رفتار فرد مبتلا خواهد بود. به...

اعتیاد چیست و معتاد چه کسی است؟

اعتیاد چیست و معتاد چه کسی است؟

اعتیاد، بزرگ ترین معضل سلامت یکی از مهم ترین موضوعات مرتبط با سلامت جسم و روان انسان را بحث اعتیاد می دانیم. شاید اغراق نباشد اگر بگوییم که از نظر بسیاری از افراد سطح جامعه، اعتیاد و مصرف مواد مخدر...

درمان اعتیاد به روش EMDR

درمان اعتیاد به روش EMDR

متخصصین بهداشت روان که از روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد یا به اختصار EMDR استفاده می کنند، توانایی این روش را برای پاکسازی و درمان خاطرات تروماتیک می ستایند. این مسأله که خاطرات...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *