یکی از اختلالات روانی که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم می کنند، افسردگی است. این اختلال روانی کاملا قابل درمان است، به صورتی که 80 الی 90 درصد افرادی که به افسردگی مبتلا می شوند، به درمان پاسخ مناسبی می دهند و بهبود می یابند. برای درمان این بیماری لازم است تا افراد به متخصصان مراجعه نمایند و متخصصان نیز در ابتدا یک سری آزمایش ها را از بیماران گرفته و این آزمایشات و ارزیابی ها شامل نمونه و تست خون نیز می باشد. متخصصان در ابتدا قصد دارند تا به این اطمینان برسند که بیماری افسردگی افراد از اختلالات تیروئیدی و با کمبود ویتامین های مورد نیاز آن ها نمی باشد! در ارزیابی که توسط پزشکان متخصص صورت می گیرد، علائم خاص شناسایی شده و همچنین تاریخچه زندگی و خانوادگی مورد بررسی قرار می گیرد. حتی پزشک عوامل فرهنگی و محیطی را نیز برای درمان بیماری افسردگی در نظر خواهد گرفت و برنامه درمانی به صورت هدفمند به بیمار ارائه می شود. در این مقاله از وب سایت دکتر رضا دانشمند، قصد داریم تا به بررسی اختلال افسردگی و همچنین درمان افسردگی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
اختلال افسردگی چیست؟
اختلال افسردگی یک نوع بیماری خلقی و روحی می باشد که با احساس غم، از دست دادن فرد یا هر چیز دلخواهی همراه است. این اختلال در بسیاری از مواقع با خشم و عصبانیت نیز همراه دارد که این عصبانیت ها با فعالیت های روزانه فرد در تداخل بوده و نسبتا شایع است. این بیماری در افراد به شکل های مختلف خود را نشان می دهد و افراد مبتلا به اختلال افسردگی، به طریق مختلفی این بیماری را تجربه می کنند. می توان اذعان داشت که اختلال افسردگی، یک بیماری شایع و جدی پزشکی می باشد که بر احساسات، طرز تفکر و نحوه انجام اعمال روزانه شما تأثیر منفی خواهد گذاشت. افراد مبتلا به این اختلال از هیچ فعالیتی لذت نمی برند حتی فعالیت هایی که در گذشته به آن علاقه داشته اند! این بیماری می تواند باعث انواع مشکلات عاطفی و جسمی شده و توانایی شما را نیز کاهش دهد، همچنین ارتباطات اجتماعی فرد را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد. بسیاری از افراد گمان می کنند که حالت های ناراحتی عادی نیز جزء افسردگی هستند، در صورتی که این موضوع که گاهی اوقات ناراحت باشید، طبیعی است. اما اگر به طور منظم احساس بدبختی یا نا امیدی دارید، ممکن است دچار افسردگی باشید. توجه داشته باشید که افسردگی یک بیماری جدی است و می تواند بدون درمان مناسب، بدتر شود. بنابراین باید به فکر درمان آن باشید.
علائم افسردگی
مانند هر بیماری و اختلالات روحی دیگری، افسردگی علائم خاصی دارد اما این علائم در همه افراد یکسان نبوده و ممکن است متفاوت باشد. از جمله علائم مهم افسردگی، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- داشتن احساس غم و اندوه
- عدم توانایی انجام فعالیت های روزانه به دلیل از دست دادن علاقه به فعالیت ها
- تغییر در اشتها (افزایش و یا کاهش اشتها)
- تغییر در ساعات خواب (کاهش و یا افزایش ساعات خواب)
- از دست دادن انرژی و افزایش خستگی
- احساس گناه و بی ارزش بودن
- عدم تمرکز کافی و عدم توانایی در تصمیم گیری
- تصمیم به مرگ و یا خودکشی
این علائم و مشکلات روحی در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی، به چشم میخورد. اما شدت این بیماری می تواند مشکلات جسمی را نیز در بدن افراد ایجاد کند. بیماری هایی مانند مشکلات تیروئید، تومورهای مغزی و کمبود ویتامین می تواند جزء علائم افسردگی نیز محسوب شود.
برای مشاوره و درمان به دکتر احتیاج دارید؟ خواستار خدمات اورژانس شوید!
09026283348
روش های درمان افسردگی
در واقع افسردگی اختلالی است که به خودی خود از بین نمی رود! اگر این بیماری نادیده گرفته شود و درمان نشود، می تواند حتی تا سال ها ادامه داشته باشد و زندگی فرد را تحت الشعاع قرار دهد. بنابراین بسیار مهم است که افراد مبتلا در هر شرایطی به پزشک مراجعه کرده و راهکارهای درمانی را از پزشک دریافت کند. از سوی دیگر پزشک ممکن است از روش های درمانی مختلف و یا حتی ترکیب روش های درمانی استفاده کند و درمان از فردی به فرد دیگر کاملا متفاوت خواهد بود. از جمله روش های درمان افسردگی، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
1) پکیج Vivum
باید اشاره شود که اختلالاتی مانند افسردگی، به دلیل کارکردن نامناسب مغز هستند. این موضوع بدان معنا نیست که سلول های مغزی فرد از بین رفته بلکه بدان معناست ساختار مغز فرد مبتلا به لحاظ ظاهری کاملا سالم بوده و اما در عملکرد دارای مشکل است، به همین دلیل فرد مبتلا به این اختلال حال خوش را تجربه نخواهد کرد. یکی از روش های درمانی بسیار جدید و به روز برای اختلالاتی مانند افسردگی، پیکیج vivum است. Vivum یک سیستم یکپارچه تشخیصی درمانی محسوب می شود و در واقع یک مجموعه هوشمند درمانی بر پایه هوش مصنوعی می باشد. این سیستم خاص و نوین، از موارد زیر تشکیل شده است:
- سخت افزار تحریک الکتریکی مغزی
- نرم افزارهای تشخیص
- ارزیابی، ارتقاء عملکرد مغز
- تولید برنامه درمانی شخصی سازی شده
این روش جدید یک نقشه مغزی منحصر به فرد از هر شخص تهیه کرده که به آن QEEG می گویند و بر اساس نقشه مغزی فرد مبتلا، به تولید یک الگوی سیگنال تحریک اختصاصی می پردازد که مجموعه ای از شاخص ها را نیز در بر می گیرد. این روش درمانی می تواند برای درمان بیماری هایی نظیر افسردگی، اضطراب و …. بسیار کمک کننده باشد. از جمله مزیت های این روش، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- طول مدت درمان بسیار کوتاه (در هر جسله تنها نیازمند 20 دقیقه تا 1 ساعت در روز)
- مشاهده تأثیرات درمان تنها پس از یک جلسه
- بدون درد و کاملا غیر تهاجمی
- عدم احساس جریان الکتریکی توسط مراجعه کنندگان
- مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا
- امکان تنظیم جریان الکتریکی متناسب با راحتی فرد و …
انواع افسردگی کدامند؟
باید بدانید که انواع مختلفی از اختلال افسردگی در افراد وجود دارد و تشخیص این بیماری پیچیده بوده و بر عهده پزشک متخصص است. در کل دانستن این موضوع که فرد چه نوع افسردگی دارد به بررسی علائم فرد وابسته است. از جمله انواع افسردگی، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- افسردگی خفیف تا متوسط: شایع ترین نوع افسردگی است و در زندگی روزمره، انگیزه و احساسات فرد اختلالاتی را به وجود می آورد.
- افسردگی شدید: یک افسردگی نادر است و حتی باعث آسیب جسمی نیز می شود.
- افسردگی دیستایمی (دوره ای مزمن): یک افسردگی با درجه کم که علائم بیمار خفیف است اما دوره ابتلا آن از ۲ سال بیشتر است.
- افسردگی فصلی: افراد با شروع فصل زمستان و کم شدن ساعات روز به نوعی افسردگی به نام افسردگی فصلی دچار می شوند.
- افسردگی آتیپیک (غیرمعمول): افرادی که مبتلا به افسردگی آتیپیک اگر اتفاق خوبی را تجربه کنند احساس خوشی موقتی به آن ها دست می دهد و باز هم دوباره به حالت اندوه باز می گردند.
- افسردگی بعد از زایمان: به طور معمول بعد دو هفته از انجام زایمان فرد دچار افسردگی و به مرور علائم مشاهده می شود.
- افسردگی سایکوتیک: در افرادی نمایان می شود که فرد دارای یک بیماری روانی شدید مانند توهم باشد.
2) دارو درمانی
در برخی از مواقع، پزشک معالج ممکن است روش دارو درمانی را توصیه کند و این روش را با سایر راهکارهای درمانی نیز ترکیب نماید تا فرد معالجه یابد. در این راستا باید اشاره داشت که یک سری داروهای ضد افسردگی وجود دارد که قادر هستند به صورت موقت یا دائم، علائم افسردگی و عوارض آن را به شدت بکاهند. این داروها بر روی شیمی مفز که در بروز مسائل روحی و روانی دخیل هستند، تاثیر می گذارد و بدین ترتیب علائم بیماران را کاهش می دهد. شایان ذکر است که اختلال افسردگی می تواند روابط نزدیک بیمار را تضعیف کرده و کیفیت زندگی فرد را به خطر بیاندازد. حتی فرد را با یک سری انتخاب های پر خطر مواجه کند. بنابراین اگر پزشک دارو درمانی را برای شما تشخیص داد، آن را جدی بگیرید و داروها را با تجویز پزشک بر اساس دوز مصرفی و دوره های مختلف، مصرف کنید. البته داروهای افسردگی دارای یک سری عوارض نیز می باشند که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
- تهوع
- علائم پوستی
- مشکلات گوارشی مانند اسهال یا یبوست
- اختلال در عملکرد جنسی
- سرگیجه
- کاهش وزن
- احساس اضطراب و افکار ناخوشایند
- اختلالات خواب
- تعریق و لرزش و ….
3) روان درمانی
سومین روش برای درمان بیماری افسردگی، استفاده از روش روان درمانی است که در ایران با نام درمان شناختی رفتاری نیز شناخته می شود. این روش درمانی بر اساس فنون شکل دهی رفتار و همچنین ایده هایی برای تغییر باور در انسان است. در CBT ، متخصص در تلاش است که به وسیله آموزش راه های اثر بخش تفکر، به فرد مبتلا به افسردگی کمک کند تا بر واکنش های هیجانی اضطراب و افسردگی خود غلبه نماید. از سوی دیگر در این روش درمانی، درمان گر سعی بر شناخت افکار فرد مبتلا به بیماری افسردگی دارد و مهارت های وی را می شناسد.
4) مقابله و خودیاری
این روش در کنار راهکارها و روش های دیگر درمان افسردگی توسط پزشک توصیه می شود. مقابله و خود یاری انجام فعالیت هایی است که در درمان به بیمار کمک می کند. مانند ورزش کردن منظم، داشتن خواب با کیفیت، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و …
تمامی این موارد می تواند در کاهش علائم افسردگی و بهبود بیماران موثر باشد و به همین دلیل است در برخی از شرایط، پزشک فرد را به داشتن یک زندگی سالم نیز تشویق می کند.
مراجعین ما درباره ما چه می گویند؟
نظرات مراجعین ما را در کلینیک دکتر دانشمند بخوانید.
من حدود ۵ سال بود که افسردگی داشتم و کلی دارو مصرف میکردم و پیش دکترهای مختلفی میرفتم اما از زمانی که به کلینیک دکتر دانشمند مراجعه کردم با درمان های خوبشون تونستم مصرف داروهارو به حداقل برسونم و الان خیلی حالم بهتر است. از آقای دکتر و تیمشون تشکر میکنم و به دوستانم هم معرفی تون میکنم.
به نظر من توی این روزا که هیچ کس حالش خوب نیست هر فردی بسته به نیازش بهتره که به روان پزشک مراجعه کنه و مشکلاتش رو حل کنه . من از این تصمیمم خیلی راضیم و الان حال خیلی بهتری دارم. ممنون از کلینیک دکتر دانشمند