بیش فعالی چیست؟
یکی از اختلالات شایع در انسان ها، اختلال بیش فعالی (ADHD) می باشد که به اختلال نقص توجه نیز شهرت دارد. بیش فعالی یکی از شایع ترین عارضه ها و اختلالاتی است که در سنین پایین مشاهده می شود. این موضوع بدان معنا نیست که بزرگسالان به این اختلال دچار نیستند، بلکه بر اساس تحقیقات بسیاری از بزرگسالان نیز اختلال بیش فعالی را دارند. از سوی دیگر بر اساس تحقیقات به عمل آمده،3 الی 5 درصد کودکان کمتر از 7 سال و همچنین نوجوانان، با این اختلال زندگی می کنند. بیش فعالی عوارض خاصی دارد و می تواند زندگی فرد مبتلا را تحت الشعاع قرار دارد و جزء اختلالاتی است که به درمان به موقع نیاز دارد. باید اشاره داشت که ابتلا به بیش فعالی ممکن است با مشکلات متعددی نظیر تحرک بیش از اندازه و ناتوانی در تمرکز همراه باشد. البته ممکن است همه افراد در مقاطعی از زندگی خود حواس پرتی و کم توجهی را تجربه کنند. همه مشکلات حواس پرتی ناشی از اختلال بیش فعالی نمی باشد و در برخی از موارد ممکن است دلایل دیگری سبب به وجود آوردن حواس پرتی در انسان شود. بنابراین تشخیص این اختلال باید توسط متخصصان در این زمینه انجام شود. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی بیش فعالی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بیش فعالی چیست؟
بیش فعالی یا همان ADHD یک نوع اختلال رشدی و رفتاری می باشد که سبب بروز واکنس های به خصوصی در تکانش، یادگیری و … می شود و همچنین کودکانی که به این اختلال دچار هستند، ب فعالیت های فیزیکی بیش از حد و رفتارهای غیر عادی همراه خواهند بود. این اختلال بیشتر در کودکان تشخیص داده می شود و اما بزرگسالان نیز به آن دچار می باشند. اختلال بیش فعالی مانند سایر اختلالات روانی، می تواند زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار دهد و آن را با مشکلاتی مواجه سازد. نکته بسیار مهمی که باید در خصوص این بیماری بدانید این است که افرادی که به این عارضه مبتلا هستند، قادر به تمرکز طولانی مدت بر روی یم مسوئله را ندارند و حتی در برخی از مواقع ممکن است این بیماری سبب به وجود آوردن بیماری های روانی دیگری مانند اختلال دو قطبی و افسردگی نیز بشود. بنابراین بسیار مهم است که افراد مبتلا، به موقع به پزشکان متخصص مراجعه کرده و از راهکارهای درمانی این بیماری بهره ببرند.
علائم بیش فعالی یا ADHD
بیش فعالی ممکن است در هر فرد یک سری علائم خاص داشته باشد. باید اشاره داشت که تشخیص این بیماری بر عهده پزشک متخصص بوده و افراد غیر متخصص نمی توانند به خودی خود این بیماری را تشخیص دهند. از جمله علائم ADHD که جزء شایع ترین علائم می باشد، به شرح زیر است:
- عدم تمرکز کافی بر روی یک مسئله واحد یا روی یک کار خاص
- فراموشی انجام اموری که از آن ها درخواست می شود یا وظایفی که به آن ها سپرده می شود.
- فراموشی ترتیب وظایف یا کارها و اموری که باید انجام دهند
- افراد مبتلا به اختلال کم توجهی، به راحتی دچار حواس پرتی نیز خواهند شد.
- از دست دادن تمرکز بر اثر هر اتفاق کوچک و بزرگ
- ناتوان بودن در کنترل تحرک خود (این افراد به سختی می توانند برای مدتی آرام و بدون تحرک باشند)
- افراد مبتلا به نقص توجه، معمولا قادر نیستند صبر کنند و همیشه در حال قطع کردن حرف دیگران می باشند.
برای مشاوره و درمان به دکتر احتیاج دارید؟ خواستار خدمات اورژانس شوید!
09026283348
بیش فعالی در بزرگسالان
همان گونه که اشاره کرده ایم، بیش فعالی در بزرگسالان نیز دیده می شود. این اختلال در بزرگسالان از دوران کودکی بر جای مانده است و درمان نشده! با توجه به تحقیقات صورت گرفته، باید اشاره داشت که 60 درصد از کودکانی که به این اختلال دچار هستند، به خوبی دوره های درمانی را پشت سر نگذاشته اند و در دوران بزرگسالی نیز از عواقب و مشکلات ADHD رنج می برند. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که اختلال ADHD در بزرگسالان، به صورت معمول علائم و نشانه هایی کمتر از کودکان دارد. با این حال نیز همین علائم ملایم می تواند زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار دهد و حتی روابط خانوادگی فرد را با مشکل مواجه سازد.
بیش فعالی در کودکان
اختلال ADHD یا بیش فعالی در کودکان شایع تر است. اگر کودک شما دارای علائم بیش فعالی است، با پزشکان متخصص در این باره مشورت کنید و اگر کودک به درمان نیاز داشته باشد، حتما دوره های درمانی را پشت سر گذاشته تا به کیفیت زندگی ایشان لطمه ای وارد نشود. بر اساس تحقیقات به عمل آمده، در فاصله سنین ۵ تا ۱۷ سالگی، از هر ۱۰ کودک یک نفر به اختلال بیش فعالی مبتلا می باشد. از جمله مشکلاتی که بیش فعالی برای کودکان و نوجوانان به همراه دارد، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- عدم تاب آوری در فضای کنترل شده کلاس درس
- عدم تمرکز در هنگام مطالعه و یادگیری
- حرکات فیزیکی بسیار زیاد و به اصطلاح آرام ننشستن و …
به صورت کلی ADHD یکی از شایع ترین اختلالات رشدی و عصبی در میان کودکان و حتی می تواند روند تحصیلی کودکان را نیز تحت الشعاع قرار دهد. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که احتمال درگیری پسران با این عارضه تا دو برابر بیش از دختران بوده و معمولاً با نشانه های گوناگونی همراه می باشد.
اهمیت تشخیص و درمان وسواس فکری
انواع بیشفعالی
همان گونه که اشاره کرده ایم، بیماری بیش فعالی به بیماری نقص توجه نیز شهرت دارد. این بیماری سه نوع مختلف داشته که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
1) وجود اختلال در توجه:
- افراد مبتلا به این نوع بیش فعالی، دارای مشکلاتی نظیر عدم توجه و تمرکز و بی دقتی می باشند.
- این افراد آرام بوده و به اصطلاح حرکت فیزیکی بیش از حد و شیطنت ندارند.
- این افراد به دلیل نداشتن علائم بیش فعالی واضح ممکن است بیماری آن ها به چشم نیاید.
- اختلال توجه در دختران شایع تر است.
2) بیش فعالی حرکات تکانه ای:
- افراد مبتلا به این بیماری نیز دارای عدم تمرکز هستند.
- افرادی که بیش فعالی تکانه ای دارند، نسبت به سایر افراد مبتلا به انواع بیش فعالی، تعدادشان کمتر است.
3) بیش فعالی ترکیبی:
- این بیش فعالی ترکیب اختلال توجه، بیش فعالی و حرکات تکانه ای می باشد.
- این نوع از اختلال ADHD بیشترین شیوع را دارد و همه علائم را با هم دارند.
درمان بیش فعالی
شایان ذکر است که این اختلال مانند سایر اختلالات عصبی و روانی دیگر، راهکارهای درمانی مختلفی دارد و اگر درمان توسط متخصصان انجام شود، قطعا نتیجه بخش خواهد بود. از جمله روش های درمانی ADHD می توان به موارد زیر اشاره داشت:
1) دارو درمانی
برای درمان ADHD به روش دارو درمانی دو گزینه وجود دارد که توسط پزشکان تجویز می شود و به شرح زیر می باشد:
- دارو های محرک های سیستم عصبی مرکزی (CNS)
- داروهای غیر محرک برای درمان بیش فعالی
2) روان درمانی
در این روش یک سری جلسات درمانی برای فرد توسط پزشک برگزار می شود که به فرد کمک می کند تا با مشکلات ناشی از بیش فعالی و تبعات آن مقابله نماید.
3) رفتاردرمانی
در این روش، یک سری آموزش ها به منظور کنترل و نظارت بر رفتار به فرد مبتلا و نزدیکان او صورت می گیرد و برای کودکان بیشتر استفاده می شود. رفتار درمانی در حضور والدین بوده و بدین ترتیب اعضاء خانواده و افراد مرتبط با فرد مبتلا به ADHD با استراتژی ها و تکنیک های مناسب برای برقراری ارتباط مؤثر و کمک به وی آشنایی خواهند یافت.
4) درمان vivum
یکی از جدیدترین روش های درمانی که هیچ گونه عوارضی ندارد، پکیج تشخیصی درمانی Vivum attentive، می باشد. این روش نوین مزیت های بی شماری نسبت به سایر روش های درمانی دارد. در این روش بر اساس الگوی مغزی فرد دارای اختلال بیش فعالی، یک سری درمان های منحصر به فرد به واسطه هوش مصنوعی صورت می گیرد. در واقع این روش شامل تحرکات الکتریکی است که بر سرشاخه هایی از شبکه های مغزی که به تمرکز مربوط هستند، وارد می شود و سبب بهبود افراد مبتلا به این اختلال خواهد شد.
مراجعین ما درباره ما چه می گویند؟
نظرات مراجعین ما را در کلینیک دکتر دانشمند بخوانید.
سلام . من کودکی دارم که از ختلالات بیش فعالی خیلی اذیت میشد و توی درس و مدرسه اصلا تمرکز کافی رو نداشت. کلینیک دکتر دانشمند و کادر خوبشون خیلی بهمون کمک کردند و واقعا الان پسرم خیلی بهتر شده.
بیش فعالی توی بزرگسالی یکمی اذیت کننده میشه چون حواس پرتی و اینکه یهو توی کار حواست پرت یه موضوع دیگه ای باشه و هزاران علت دیگه خیلی آزار دهندست. من فعلا تحت درمان دکتر هستم و تا الان خیلی تونستند کمک کننده باشند. ممنونم از شما.