یکی از شایع ترین اختلالاتی که بسیاری از انسان ها با آن مواجه می شوند، اضطراب است. در واقع اضطراب (Anxiety) یک نوع هیجان شدید با ایجاد حالت آشفته و درونی بوده که در مواقع شدید زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. فردی که اضطراب مبتلاست، از یک رویداد قابل پیش بینی در آینده ترس دارد و این رویداد می تواند برای ایشان یک نوع تهدید حساب شود. بنا به عبارتی دیگر افرادی که به اضطراب مبتلا هستند، از اتفاقات روزمره نگرانی شدیدی دارند و این نگرانی ها می تواند در عرض چند دقیقه به اوج خود برسد سبب بروز حملات پانیک شود. به همین دلیل لازم است تا افراد دارای اختلال اضطراب، تحت نظر پزشکان متخصص باشند تا به درمان کامل برسند. در این مطلب قصد داریم تا به بررسی اضطراب بپردازیم و همچنین راهکارهای درمانی آن را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
اضطراب چیست؟
همان گونه که در بخش مقدمه این مقاله اشاره کرده ایم، اضطراب یک حالت نگرانی بسیار شدید و یا ناراحتی و استرس است که بسیاری از افراد با آن در گیر هستند. حالت استرس و نگرانی شدید به صورت موقتی در خصوص موقعیت ها و شرایط استرس زا و ناخوشایند به وجود می آید و می تواند مشکلات متعددی را به همراه داشته باشد. وجود مقدار کمی اضطراب در موقعیت های استرس زا طبیعی است، اما در صورتی که این حالت هیجان مداوم و ناسازگار باشد می تواند خبر از یک اختلال روانی بدهد و در این حالت درمان لازم است.
شایان ذکر است که حالت هیجان ناشی از اضطراب، پاسخ طبیعی بدن انسان به تهدید و استرس و شرایط نامناسب است و وجود مقداری از این حالت هیجانی در بدن الزاما بیماری محسوب نمی شود. از سوی دیگر این نوع هیجان می تواند شما را در برابر خطرات هوشیار نگه دارد. اما در هنگامی که سطح بالای این هیجانات بر تمرکز، خواب و انجام کارهای روزمره زندگی تان تاثیر داشته باشد و کنترل این احساسات برای شما مشکل و دشوار نیز باشد، بدان معناست که با اختلال اضطراب مواجه هستید و سلامت روان شما به خطر افتاده است. در بسیاری از موارد لازم است که برای کنترل و جلوگیری از این احساسات از مکان ها و موقعیت های استرس زا دوری کنید. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که علائم استرس و اضطراب ممکن است در دوران کودکی شروع شود و تا بزرگسالی ادامه یابد.
انواع اضطراب کدامند؟
در علم روانشناسی اضطراب انواع مختلفی دارد که باید برای درمان آن ها به متخصصان مراجعه کنید در این راستا نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که هر شکلی از اضطراب و با هر شدتی قابل درمان است. در ادامه به انواع اضطراب اشاره کرده ایم:
- اختلال اضطراب فراگیر (Generalized anxiety disorder)
- اختلال هراس (Panic disorder)
- اختلال اضطراب اجتماعی (Social anxiety disorder)
- اختلالات مرتبط با فوبیا (Phobia-related disorders)
- آگورافوبیا (Agoraphobia)
- اختلال اضطراب جدایی (Separation anxiety disorder)
- اختلال لالی انتخابی (Selective mutism disorder)
- فوبیای خاص (Specific Phobias)
- اختلال اضطراب ناشی از دارو
- اضطراب ناشی از بیماری های دیگر
برای مشاوره و درمان به دکتر احتیاج دارید؟ خواستار خدمات اورژانس شوید!
09026283348
علائم اختلال اضطراب کدامند؟
اختلال اضطراب علائم مختلفی دارد و هر فردی که که بیماری و اختلال اضطراب مزمن مبتلا می باشد، ممکن است در طی بیماری علائم مختلفی را نیز تجربه نماید. با این حال نیز یک روند فکری مشترک میان مبتلایان به این اختلال وجود دارد و آن هم ترس و وحشتی غیر منطقی است که در موقعیت ها و شرایط خاص، به سراغ این افراد می آید. از جمله علائم شایع اختلال اضطراب در افراد، به شرح زیر است:
- احساس وحشت، ترس و عصبی بودن
- تفکرات غیر قابل کنترل و احساس وسواس
- وجود افکار تکراری و به یاد آوردن وقایع آسیب زا
- رفتارهای آیینی غیر منطقی
- تعریق بیش از حد یا بی حسی دست و پا
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه یا تپش قلب
- ناتوانی در آرام بودن
- خشکی دهان، حالت تهوع و سرگیجه
- احساس بی قراری بسیار شدید
- احساس خستگی مکرر (به گونه ای که به راحتی با انجام کوچک ترین فعالیت احساس خستگی کنید)
- عدم توانایی در تمرکز
- تحریک پذیر بودن
- داشتن تنش عضلانی
- مشکل در کنترل احساس نگرانی
- داشتن مشکلات خواب، مانند مشکل در خوابیدن یا خواب ماندن و بی قراری یا خواب نامطبوع
- و …
راه های درمان اضطراب:
اختلالات اضطرابی می تواند زندگی افراد را تحت تاثیر قرار داده و واقعا ناتوان کننده هستند. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی بسیاری از بیماری ها و اختلالات روانی قابل درمان است و می توان به راحتی این احساس اضطراب را تا حد بالایی بر طرف کرد و بدین ترتیب فرد به زندگی آرام و عادی خود باز می گردد. نکته قابل توجه این است که اختلالات اضطراب به درمان پاسخ بسیار خوبی می دهند. بعلاوه افرادی که به دنبال درمان هستند، پس از مدتی زندگی عاری از احساس ترس و وحشت ناشی از اضطراب را تجربه می کنند و می توانند مانند سایر افراد با روان سالم، به زندگی خویش ادامه دهند. در این راستا باید اشاره داشت که روش های درمان اختلال اضطراب نیز متفاوت است و نوع درمانی که پزشک متخصص برای درمان اضطراب استفاده می شود همه به نوع اختلال اضطراب، شدت آن بستگی دارد.
دلایل ایجاد اضطراب
به صورت کلی همچنان دلایل دقیق ایجاد اضطراب در افراد مشخص نیست و هر فردی با توجه به شرایط خود، ممکن است دلایل مختلفی برای اضطراب درونی خویش داشته باشد. بر اساس بررسی های صورت گرفته و تحقیقات به عمل آمده، می توان اشاره داشت که زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به اضطراب شدید هستند. با این حال نیز یک سری عوامل وجود دارد که می تواند سبب بروز اضطراب در فرد شود. این عوامل به شرح زیر است:
- سابقه خانوادگی بیماری اضطراب
- سابقه بیماری روانی دیگر
- حوادث تهدید کننده زندگی
- تداوم موقعیت های استرس زا در زندگی افراد
- بیماری های زمینه ای مانند تیروئید
- موقعیت های خاص مانند بارداری و زایمان و …
- مصرف مواد مخدر ، الکل و ترک یک باره آن ها
- سوءاستفاده های جسمی، فیزیکی، کلامی یا جنسی
- افراد دارای تیپ شخصیتی خاص مانند کمال گرا، وابسته یا عزت نفس پایین و ….
پکیج درمانی vivum
یکی از جدیدترین و نوین ترین روش های درمان اختلال اضطراب، استفاده از سیستم vivum است که امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. در این سیستم جدید به وسیله فناوری CES، نقشه مغزی (QEEG) فرد مبتلا به اضطراب مورد بررسی قرار می گیرد و با استفاده از هوش مصنوعی، یک شکل از موج الکتریکی به صورت شخصی سازی شده برای فرد مورد استفاده قرار می گیرد. این موج الکتریکی برای هر فرد منحصر به فرد بوده و به همین دلیل است که روش در درمان برای هر فرد مبتلا به این اختلال کاملا خاص است. شایان ذکر است که موج الکتریکی مورد نظر در درمان فرد به منظور تعدیل سیگنال های سلول ها برای بازگشت به عملکرد طبیعی ذهن، استفاده می شود. عملکرد این پکیج نوین و جدید در درمان اضطراب به شرح زیر است:
- دو الکترود بر روی لاله گوش فرد متصل می گردد و موج الکتریمی از میان آن ها عبور می کند.
- عبور موج الکتریکی سبب ارسال یک سیگنال خاص به مغز می شود و بدون هیچ گونه اثر گذاری بر روی نواحی دیگر مغز، بهبود فرد را حاصل می کند.
- در طول دوره درمان با این سیستم جدید، در بخش های مختلف مغز که با عملکرد شناختی در ارتباط است، تغییرات نورو پلاستی حاصل می شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده، پس از استفاده از این روش تا حد بسیار بالایی درمان برای افراد درگیر اضطراب موفقیت آمیز می باشد و بدین ترتیب علائم ناشی از این اختلال و بیماری نیز کاهش می یابد. به عنوان مثال باید اشاره داشت که شرایط اضطرابی از طریق فرآیندهای الکترو شیمیایی در مغز تاثیر می گذارند. بعلاوه به هنگام ایجاد اضطراب، هورمون ها و انتقال دهنده های عصبی ممکن است نامتعادل شده و بدین ترتیب مشکلات متعددی برای افراد درگیر اضطراب به وجود می آید. با استفاده از روش درمانی vivum به وسیله و تعدیل سیگنال های الکتروشیمیایی مغز، می تواند به طور ایمن و موثر اضطراب شما را بهبود ببخشد.
روان درمانی:
یکی دیگر از راهکارهای درمان اضطراب، روان درمانی می باشد. در این روش درمانی باید فرد مبتلا به اضطراب با یک درمان گر کار کند و به وسیله رفتار شناختی، علائم اضطراب کاهش بیابد. شایان ذکر است که درممان شناختی رفتاری CBT یکی از بهترین راهکارهای درمانی مناسب برای کاهش علائم استرس و اضطراب است. در این روش یک سری آموزش های خاص به فرد مبتلا یاد داده می شود تا بدین ترتیب فرد مبتلا بتواند احساس و علائم اضطراب را در خود کنترل نماید. این روش معمولا شامل مواجه درمانی است و درمانگر فرد مبتلا را در معرض یک شی یا موقعیت خاصی قرار می دهد که فرد با اضطراب مواجه گردد و آموزش ها از آن مرحله برای کنترل علائم شروع خواهد شد. از جمله نکات مهمی که در خصوص روان درمانی باید بدانید، به صورت زیر است:
- درمان رفتاری شناختی، یک درمان کاملاً اثبات شده و بسیار موثر برای اختلالات اضطرابی می باشد.
- CBT بر شناسایی، درک و تغییر الگوهای تفکر و رفتار متمرکز است.
- در درمان ، بیماران به طور فعال در بهبود خود نقش دارند و این موضوع به آن ها حس کنترل می دهد.
- در این روش درمانی بیماران مبتلا به اضطراب، مهارت هایی را می آموزند که برای کل زندگی آن ها مفید است
- CBT معمولاً شامل تکمیل تکالیف در خانه مانند خواندن و تمرین آموخته ها است.
دارو:
بسیاری از متخصصان و پزشکان ممکن است دارو درمانی را برای افراد تجویز نمایند. اما باید اشاره داشت که دارو به تنهایی نمی تواند اضطراب را درمان کند و معمولا با روش روان درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس تحقیقات ثابت شده است که دارو در صورت ترکیب با CBT بسیار موثر است. بنابراین پزشکان به توجه به گستردگی بیماری افراد ممکن است از داروهای مختلف برای درمان و همچنین سایر روش های درمانی استفاده کنند. داروهایی که برای درمان اضطراب مورد استفاده قرار می گیرد به شرح زیر است:
- برخی از داروهای ضد افسردگی با توجه به نظر پزشک برای درمان اضطراب نیز استفاده می شود.
- در برخی شرایط پزشک معالج ممکن است از آرام بخش ها نیز برای درمان استفاده کند.
به صورت کلی داروها دارای یک سری عوارض جانبی هستند که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
- سر درد
- تعریق بیش از حد
- حالت تهوع
- گیجی
- درد در ناحیه شکم
- کاهش فشار خون
مراجعین ما درباره ما چه می گویند؟
نظرات مراجعین ما را در کلینیک دکتر دانشمند بخوانید.
همسرم یه مدتی وقتی توی شرایط استرس زا و هیجانی قرار میگرفت خیلی حالش بد میشد و این موضوع خیلی آزار دهنده بود. ما تونستیم با مشورت با دکتر و راهنمایی های تیم خوبشون این مشکل رو کنترل کنیم و درمان رو شروع کنیم. ممنونم از تیم خوبتون